Hollands Kabinet

Hollands kabinetAlgemene stijlkenmerken

Laden in de onderkast, twee deuren in de bovenkast. Het vooraangezicht is vrijwel altijd evenwijdig breed. Mogelijk convex/concaaf gebogen laden. Eenvoudige kasten veelal uit eiken hout vervaardigd; luxueuzere uitvoeringen gefineerd in tropische houtsoorten zoals mahonie of palissander. Deze kasten zijn voorzien van hout gesneden ornamenten, met florale dan wel architecturale vormen – afhankelijk van de tijd waaruit deze dateert. De uiterlijke stijlkenmerken van het beslag sluiten daar op aan. Mogelijke tijdsindicatie: Lodewijk 15e en Lodewijk de 16e. Ook in de 19e eeuw werden deze kasten vervaardigd.
 
Geconstateerde mankementen en aandachtspunten

Gekrompen hout, waardoor de achterwand kieren vertoonde. Ook in de zijkanten en het dak zijn kieren aanwezig. Panelen in de deuren waren gekrompen. Lade geleiding uitgesleten. Niet goed sluitende deuren. Slot defect, ontbrekende sleutel. Geen verband meer aanwezig in de constructie, waardoor de stevigheid in de kast ontbrak. Verschoten patin door blootstelling aan zonlicht. Vlekken door vochtwerking. Aangetaste poten.

Werkwijze

Algemeen: ervoor zorgen dat de onderkast weer stevig op zijn poten staat alvorens met overige restauraties te beginnen. Bewaren van het patin dat nog zichtbaar is. Niet helemaal schoonmaken, maar met was weer zijn oude uitstraling teruggeven.